in Mindstyle

Persoonlijk | Omgaan met een ‘overvol hoofd’

at
persoonlijk-omgaan-overvol-hoofd

Misschien ken je het wel: het idee dat je hoofd bomvol zit, maar je hebt geen idee waarmee. Dit is iets wat ik bijna dagelijks mee maak en waar ik pas sinds een tijdje mee om heb leren gaan. Hoe kom je van dat volle gevoel af en wat denk ik eigenlijk? Vandaag vertel ik je mijn ervaring met een ‘overvol hoofd’.

Al sinds ik ongeveer veertien jaar was, heb ik dagen dat er zo veel door mijn hoofd gaat, dat ik af en toe niet eens meer weet waar ik aan denk. Hierdoor kreeg ik meteen een gevoel van stress en als ik ergens niet tegen kan, is dat het wel. Mensen die me goed kennen, zullen dat ook zeker beamen. Als ik gestrest ben, word ik koppig, kortaf en vaak ook chagrijnig. Het gekke is dat je niet eens weet waardoor het komt en daardoor kun je ook niet aan anderen uitleggen waarom je zo doet. Dit kan heel lastig zijn.

Ik werd verkeerd begrepen door mijn familie, doordat ik vaak kortaf en terughoudend was. Ik ben van mezelf al verlegen en teruggetrokken, maar als ik te veel gedachten had, kon er eigenlijk niets meer bij en sloot ik me het liefst op in mijn kamer. Natuurlijk vind ik dit nog steeds fijn af en toe, maar ik kan er nu beter mee omgaan en het soms zelfs wegstoppen. Ook al blijf ik de dagen zeker houden.

Tijdens mijn therapieën is dit dan ook zeker iets waar we het over hadden. Mijn therapeuten vroegen me vaak waar ik dan aan dacht. Dat kon ik dan niet beschrijven en zelfs nu weet ik het af en toe ook niet. Mijn hoofd lijkt dan een warboel van allemaal dingen, waar flitsen van gedachten doorheen schieten. Die flitsen kreeg ik niet te pakken, waardoor ik een gevoel van onmacht kreeg. Dit is hoe ik het altijd probeerde te beschrijven, maar dit werd niet door iedereen begrepen. En dat snap ik ook heel goed, als je het zelf nog nooit hebt meegemaakt.

Voor mij is het eigenlijk iets waarmee ik heb leren leven. Het is niet weg en ik denk dat het ook gewoon bij mij hoort. Ik ben ontzettend georganiseerd in dingen als bijvoorbeeld school, mijn planning en ik weet altijd precies wat er moet gebeuren. Maar in mijn hoofd is het een chaos. En er is niemand die het zo vervelend vind als ikzelf. Daarom wilde ik er ook heel graag iets aan doen en ben ik begonnen met schrijven.

Eigenlijk deed ik dit altijd al, een dagboekje bijhouden. Nu was het niet echt een boekje waar ik dagelijks in schreef, soms bleef het maanden in de kast, maar als het nodig was schreef ik vaak een aantal bladzijdes vol. Gewoon met alles wat er in me opkwam. Zo’n twee jaar geleden begon ik met het schrijven van artikelen, zowel beauty als persoonlijk, waar ik veel van mijn gedachtes in kwijt kon en ik merkte dat het rustiger werd. Natuurlijk ging het niet helemaal weg, want zelfs nu heb ik er nog bijna dagelijks last van.

Als mijn hoofd overvol zit, pak ik altijd pen en papier. Dit gebruik ik dan om gedachten op te schrijven, te brainstormen over ideeën voor video’s en artikelen, maar soms ook om brieven te schrijven naar bijvoorbeeld Martijn. Ik vind het fijn om hem mijn gedachten te laten lezen, zodat hij misschien wat beter begrijpt waarom ik af en toe minder gezellig ben en ineens teruggetrokken en stil wordt. Hij vindt het zelf ook fijn om ze te lezen en weet ondertussen goed hoe hij ermee om moet gaan.

Heb je zelf ook last van een ‘overvol hoofd’? Probeer dan eens te gaan zitten met pen en papier, je telefoon uit te zetten – je kunt niet nog meer extra prikkels gebruiken – en op te schrijven wat er in je omgaat. Je zult zien dat je één voor één de gedachten uit je hoofd pakt, waardoor het op een gegeven moment rustiger wordt. Je kunt ook bijhouden wanneer het bij jou het meest voorkomt en kijken of je er wat maatregelen voor kunt treffen. Slaap je er bijvoorbeeld slechter door? Leg je telefoon aan de kant, laat je tv ook lekker uit en pak een boek zodat je rustig wordt voor het slapen.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips, het heeft mij in ieder geval behoorlijk geholpen!

Liefs,
Carmen

Share:

Carmen

1 Comment

  1. Yara

    Heel fijn om te lezen, bedankt voor de handige tips!
    Liefs,
    Yara

    26 . jan . 2018

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *