in Persoonlijk

Persoonlijk | ‘Maar waar ben je dan bang voor?’

at
persoonlijk-maar-waar-ben-je-dan-bang-voor

Iedereen is wel eens bang. Maar wat als je er niet meer vanaf komt? Wat als je iedere dag moet leven met angst en bang moet zijn wat andere mensen van je vinden? Ik vertel je vandaag over mijn sociale fobie, waar ik last van heb en hoe ik daarmee om ga. Lees je mee?

Sociale fobie is lastig uit te leggen aan mensen die er nog nooit van gehoord hebben en het zelf niet hebben. Als je zegt dat je telefoneren eng vindt of je niet durft te vragen waar een boek ligt in de boekwinkel, dan lachen ze je al gauw uit. Dit heb ik vaak meegemaakt. Ik weet nog niet zolang dat ik lijd aan sociale fobie, maar ik wist al wel langer dat er iets aan de hand was. Ik zal een paar voorbeelden geven van situaties waar ik moeite mee heb.

Betalen met tegoedbonnen

Iets wat ik echt niet durf, is het betalen met tegoedbonnen. Wat als de bon niet meer geldig is? Heb ik dan nog wel geld bij me? Ook al weet ik zeker dat de bon nog een jaar geldig is, toch bedenk ik me dat er iets mis mee kan zijn en ik dan niet kan betalen. Gewoon het idee dat iemand zegt: ‘Sorry, deze bon is niet geldig’ en ik dan langer in de winkel moet staan en het op dat moment ineens moet oplossen is voor mij erg lastig.

Hulp vragen

Op school, op mijn werk, thuis, in een winkel.. Nooit vraag ik iemand om hulp. Ik probeer alles in mijn eentje op te lossen omdat ik anderen stoor in hun bezigheden als ik vraag of ze me willen helpen. Ik doe er zelf liever iets langer over, dan dat ik een ander om hulp vraag. En nee, dat is geen arrogantie..

 

Eten in het bijzijn van anderen

Uiteten met vrienden of familie is voor mij heel eng. Als ik eet heb ik het gevoel dat iedereen me aankijkt hoe ik eet en zich bedenkt hoe raar ik ben. Ook al weet ik heel erg goed dat dat niet het geval is.

‘Hoe was je dag?’

Als iemand deze vraag aan mij stelt, zeg ik eigenlijk altijd alleen: ‘Goed’. Die vraag vind ik zo eng, dat ik dichtklap en alleen ene direct antwoord geef op de vraag, zonder te vertellen wat er gebeurd is. Als ik iets vertel over mijn dag of een bepaalde gebeurtenis, dan is dit uit mezelf, als ik eraan toe ben.

Het lastige is dat de meeste mensen dit doodgewone situaties vinden, die iedereen moet kunnen en ze je dus niet snappen als jij je hierin angstig voelt. Probeer dan rustig te blijven en nogmaals uit te leggen dat deze situaties voor jou lastig zijn en je ze liever op een andere manier doet. Niet iedereen zal je begrijpen, maar de personen die van je houden zullen je altijd steunen.

In welke situaties voel jij je soms angstig?

Liefs,
Carmen

Share:

Carmen

3 Comments

 1. Dagmar Dekker

  Ik ben er zelf ook nog maar kort geleden achter gekomen. Eigenlijk meer bewust van geworden.

  Het kwam op de middelbare school wel eens voor dat mijn beste vriendin met me mee moest lopen omdat ik niet alleen mn potlood durfde te slijpen, want dan moest ik helemaal alleen door de klas. Als ik iets moet inleveren, stress ik heel hard over waar dat moet. Ook als ik wel weet dat dit vooraan bij het bureau moet, wacht ik altijd totdat er meerdere mensen zijn geweest zodat ik bij hen kan kijken waar het ingeleverd moet worden.

  Je situaties zijn heel herkenbaar! Het is inderdaad niet goed uit te leggen hoe je je dan voelt en vooral waarom.

  02 . feb . 2018
  • Carmen

   Ja, precies zulke dingen heb ik dus ook. Ik ben met toetsen altijd heel snel klaar en tijdens mijn examens was ik dan allang klaar, maar wachtte ik totdat er iemand wegging omdat ik niet als eerste naar voren wilde lopen.

   Ook ga ik tijdens het uitgaan nooit alleen naar het toilet, omdat ik bang ben dat de anderen dan weggaan en ik ze niet meer terug kan vinden.

   Het is voor andere mensen vaak vreemd, maar ik heb er dagelijks mee te maken..

   02 . feb . 2018
 2. Dominika

  OW wat fijn wetende dat er meer mensen rond mijn leeftijd hier last van hebben. Het is namelijk heel vervelend, want mensen snappen het inderdaad niet. Ik heb er zelf ook erg last van gehad, maar dankzij therapie een stuk gegroeid. Daar waar ik eerst niet eens alleen naar een winkel durfde ga ik nu zelfs alleen naar de film!
  Ik voel me soms nog steeds ongemakkelijk, maar ik durf te vragen en doe het. Ik hoop dat jij ook je rust er in vind en niet laat tegen houden.

  03 . feb . 2018

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *