in Persoonlijk

Persoonlijk | Ik heb PCOS

at
persoonlijk-ik-heb-pcos

Al een paar maanden wist ik dat er iets niet klopte. Mijn menstruatiecyclus was niet regelmatig, eigenlijk verre van. Soms gebeurde het ineens en soms zaten er zelfs 4 maanden tussen. Ik had geen idee wat er aan de hand was en iedere maand was het weer de vraag of het deze keer wel goed zou gaan. Daarnaast had ik verschrikkelijke buikpijn, soms zo erg dat ik hele dagen niks anders kon dan op bed liggen. Ik besloot een afspraak te maken bij de dokter, ook al vond ik het doodeng.

Donderdag 19 April – 15:40 uur

Na jaren niet bij de dokter te zijn geweest, was dit het moment dat ik een afspraak had bij de huisarts. Om 15:30 zaten mijn moeder en ik al in de wachtkamer, zenuwachtig voor wat er zou komen.. Daar kwam dan de stem, die zei: ‘Mevrouw van Roekel?’ We liepen samen naar de dokter, geven haar een hand en liepen vervolgens naar de spreekkamer. Daar begon het gesprek en het begin van een ‘avontuur’. Je zult begrijpen dat ik de details van het gesprek niet wil delen op het internet, omdat dit privé is, maar ook omdat het erg veel is om te vertellen en het een ingewikkeld verhaal is. Na het gesprek vroeg de dokter mij om te gaan liggen op het bed, waarna ze voelt aan mijn buik en luistert met een stethoscoop op verschillende plekken. Daarna nemen we weer plaats aan de tafel en legt de dokter uit dat ik op vervolgbezoek moet, voor een onderbuik echo en misschien een inwendige echo. Ze legt uit dat er kans is dat ik PCOS heb. Ze heeft hierna duidelijk en uitgebreid uitgelegd wat PCOS is, dat dit niet levensbedreigend is en dat ik me er niet voor zou hoeven schamen. 5 tot 10% van de vrouwen heeft dit.

Maar wat houdt PCOS eigenlijk in?

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. Daarnaast kunnen overbeharing, acné en overgewicht ook symptomen zijn van PCOS.

Woensdag 9 Mei – 14:40 uur

De dag van het echo onderzoek was ik erg zenuwachtig. Om 13:40 uur moest ik mijn blaas legen en vanaf dat moment moest ik in één uur een liter water drinken. Ik mocht hierna niet meer naar het toilet. Ik was 20 minuten te vroeg in de wachtkamer aanwezig en je raadt het al… ik moest plassen. Op het moment dat ik dacht dat ik het echt niet meer kon houden en ik wilde gaan plassen, zag ik dat ik nog maar 5 minuten hoefde te wachten. Oké, dit kan ik wel volhouden, nog maar eventjes. Weer hoorde ik ‘Mevrouw van Roekel?’. Alleen heette de mevrouw tegenover mij ook zo. Gelukkig was het mijn afspraak en mocht ik snel mee naar de kamer van de dokter. Dit keer was ik alleen, mijn moeder was niet mee en was het op een andere locatie. De dokter gaf mij een hand en we liepen naar binnen. Binnen legde ze uit wat we gingen doen. Eerst zou er een onderbuik echo gemaakt worden, daarna zou ik naar het toilet mogen en daarna zou er een inwendige echo gemaakt worden. Toen ze dit laatste zei, moest ik even slikken, want hier had ik me eigenlijk niet op voorbereid, maar ik liet het allemaal over me heen komen. Na de onderbuik echo mocht ik eindelijk naar het toilet om mijn overvolle blaas te legen. Hier heb ik snel mijn moeder en Carmen een berichtje gestuurd, die mij gerust stelden. Hierna ging ik terug naar de kamer, werd de inwendige echo gemaakt en werd me verteld dat ik de uitslag na 4 dagen van mijn eigen dokter zou krijgen. Wat een dag..

Maandag 14 mei – 08:00 uur

Met trillende handen wachtte ik tot de klok van 07:59 uur over zou springen naar 08:00 uur. Waarna ik meteen op bel knopje drukte om de huisartsenpraktijk te bellen. Na het keuze menu kreeg ik de assistente aan de lijn die me vertelde dat ze mij in de wachtrij had gezet voor de bel afspraken tussen 12:00 en 14:00 uur. Ik besloot nog even te gaan slapen en mijn wekker voor de zekerheid om 12:00 uur te zetten. Om 12:00 zette ik het geluid van mijn telefoon aan en wachtte ik op het belletje. Om 13:03 zag ik het woordje ‘Dokter’ op het scherm en met zweethandjes, klotsende oksels, een trillende stem en zenuwachtig gerommel in mijn buik nam ik op. De dokter vertelde mij dat er op de onderbuik echo niets bijzonders te zien was, maar dat er helaas bij de inwendige echo vochtblaasjes waren opgemerkt in mijn eierstokken. Dit bevestigt meteen dat ik PCOS heb. Hierna werd meteen uitgelegd dat ik, mocht ik een kinderwens hebben, dit eerst een jaar zelf moet proberen en als dit niet lukt, ik hormoon medicijnen kan krijgen. Voor de pijn kreeg ik verder niets. Ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen, bedankte de dokter voor het belletje en hing op. Hierna kwamen de tranen, ik was natuurlijk voorbereid op het nieuws, maar had anders gehoopt. Ik stuurde mijn vader, mijn vriendinnen en de familie groep het berichtje waar iedereen op had zitten wachten. Ik heb PCOS. De reacties waren gelukkig allemaal heel lief. De hele dag door zijn er nog tranen gevallen, het is toch zwaar.

Nu komt de tijd om te gaan ontdekken wat het allemaal inhoud en wat ik het beste kan doen. De tijd om het allemaal te accepteren en door te gaan met het leven zoals het altijd al geweest is.

Liefs,
Sterre

Share:

Carmen

1 Comment

  1. Persoonlijk | Twee maanden met PCOS - Beauty & Bliss

    […] In een vorig artikel vertelde ik je al over de symptomen die ik had, mijn avontuur bij de dokter en de dag van de uitslag. Hierin leg ik ook meer uit over wat PCOS precies is en wat het betekent voor jouw lichaam. Voor meer informatie kun je dus even mijn vorige artikel lezen. […]

    18 . jul . 2018

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *