in Persoonlijk

Persoonlijk | ‘Bloggen?! Maar wat doe dan je de hele dag?’

at
bloggen-maar-wat-doe-dan-je-de-hele-dag

Een vraag die ik vaak krijg van bekenden en die vaak vrees te krijgen als ik nieuwe mensen leer kennen is: ‘Maar wat doe je dan de hele dag?’. Ik heb op mijn blog al vaak gesproken over mijn angststoornis, mijn slechte ervaringen met werken en school en waar dat toe heeft geleid in mijn leven, zoals het bloggen. Vandaag vertel ik je over één van mijn grootste angsten: mezelf moeten verantwoorden tegenover anderen.

Als je mijn blog of vlogs al wat langer volgt, weet je misschien dat ik naast mijn blog en YouTube werk geen andere baan heb. Ik volg wel een studie, maar ik doe dit online, thuis. De reden hiervoor is vrij simpel. Mijn ervaringen met werk en school zijn voor mij zodanig beschadigend geweest, dat ik heb besloten het op deze manier te doen. Mijn angststoornis zorgt ervoor dat ik te perfectionistisch ben, ik bang ben voor iedere vorm van kritiek en ik me overal persoonlijk op voel aangevallen. Dit maakt het onmogelijk om iedere dag mee om te gaan en de reis naar werk of school was dé aangewezen gelegenheid voor paniekaanvallen en breakdowns. Maar dit betekent niet dat ik helemaal niets doe.

Al zo lang ik me kan herinneren, vind ik het interessant om zelf iets op te bouwen. Zo heb ik meerdere webshops gehad en heb ik zelfs ooit een oppascentrale gerund met ongeveer 7(!) andere meiden in dienst. Ik was altijd bezig met dingen opzetten en bedenken en heb nooit stilgezeten. Vandaar dat ik zo’n tweeënhalf jaar geleden begon met mijn blog. In eerste instantie begon het omdat ik een nieuw project wilde en ik me in schrijven goed kon uitdrukken, maar ondertussen is het ook gewoon mijn baan. Ook dit heb ik steeds verder uitgebouwd naar een goedlopende Instagram pagina en YouTube kanaal, oftewel een eigen merk.

‘Wat doe je dan met bloggen?’
Waar ik na al die jaren nog steeds bang voor ben, is de vraag: ‘Wat doe jij eigenlijk?’. Ik merk aan mezelf dat ik, op verjaardagen of evenementen waar ik nieuwe mensen leer kennen, deze vraag probeer te voorkomen. Vaak voel ik me opgelaten en soms schaam ik me zelfs voor het feit dat ik niet gewoon kan zeggen: Ik werk bij dit of dat bedrijf. Maar waarom doe ik dit? Ik zit niet stil, ik ben niet lui, ik heb een baan. Alleen is het geen 9 tot 5 baan en is bloggen, zelfs in deze tijd, nog een begrip die niet veel mensen begrijpen. Een artikeltje is toch zo geschreven? Ik krijg dan ook vaak de vraag: ‘Maar wat doe je dan de rest van de dag?’. Ik probeer dan altijd zo goed mogelijk uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken, maar de blikken van onbegrip maken het dat ik deze vraag de volgende keer weer wil ontwijken. En dan heb ik het nog niet eens over YouTube..

In een eerder artikel vertelde ik al dat dit vooroordeel over bloggen erg lastig is om uit te leggen aan niet-bloggers. Ik merk dat de norm van een fulltime baan voor een baas en überhaupt het onbegrip voor de term ‘thuiswerken’ nog erg hoog is. Tegenwoordig zijn carrières, grote huizen, dikke auto’s en vooral veel vakanties de maatstaf voor geluk. En maar een heel klein gedeelte van de mensen wordt hier echt gelukkig van. Geluk komt van binnenuit en van daaruit kun je verder bouwen. In mijn geval weet ik dat een carrière bij een groot bedrijf niet zomaar zal gebeuren en ik zal je vertellen, daar zit ik ook helemaal niet op te wachten.

Ik creëer mijn eigen geluk door te doen waar ik van hou en waardoor ik normaal kan functioneren. Hierdoor kan ik in controle blijven van mijn eigen leven en niet geleefd worden door mijn angststoornis. Ik word gesteund door mensen die precies weten hoe ik in elkaar zit en waarom ik doe wat ik doe. Ik heb het geluk dat ik mijn passie heb gevonden in een concept dat ik nu mijn eigen merk mag noemen. En dit heb ik zelf vanaf de grond opgebouwd. Dat is waar ik iedere dag, dag in dag uit, mee bezig ben. Dat kost meer tijd dan een 9 tot 5 baan.

Heb jij wel eens te maken gehad met onbegrip als het gaat om je blog/baan?

Liefs,
Carmen

Share:

Carmen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *